Van dag tot dag

Dag 1 – de vakantie begint thuis al

We trekken de voordeur achter ons dicht en de reis kan beginnen! Op ons gemak rijden we naar Zwitserland. In de buurt van Basel overnachten we in een comfortabel hotel in de bergen, direct aan de route naar de Gotthard.

Bergen op Zoom – Egerkingen: ca. 650 km | ca. 6 uur

Dag 2 – het vasteland verlaten

We hebben alle tijd om te genieten van het uitgebreide en op en top Zwitserse ontbijt, want we hoeven pas in de avond aan boord voor de overtocht naar Sicilië. We rijden door de Gotthard tunnel de Alpen door naar het noorden van Italië. In de havenstad Genua schepen we ons in voor een ontspannen passage over de Middellandse Zee. SWe hebben aan boord een comfortabele 2-persoons hut en kunnen het schip nog even verkennen en zien hoe het de haven uitvaart.

Egerkingen – Genua: ca. 440 km | ca. 4 uur

Dag 3 – benvenuti in Sicilia

We brengen de dag op zee door. Aan boord zijn enkele bars, een restaurant en een winkeltje maar de meeste tijd zullen we aan dek doorbrengen. Terwijl we geniet van de zon en het uitzicht op zee, leggen we meer dan 800 km over zee af. In de avond zullen we in de haven van Palermo aankomen. Zodra we van boord zijn, rijden we naar Valderice, aan de westkust van het eiland, waar we de komende 3 nachten in Agriturismo Baglio Santacroce zullen verblijven.

Palermo – Valderice: ca. 95 km | ca. 1,5 uur             

baglio-s_croce-7

Dag 4 en 5 – het ongerepte westen

De mogelijkheden van reisdoelen zijn legio, zo kunnen we een bezoek brengen aan Riserva dello Zingaro, een walhalla voor vogelliefhebbers. Vanaf het schilderachtige vissersplaatsje Scopello is er een prachtige route naar Punta di Capreria. Het witte strand bij San Vito Lo Capo is geliefd bij de Sicilianen en heeft een hele gemoedelijke sfeer. In de ruige valleien in het binnenland vind je, hoog op de rotsen, middeleeuwse vestingsteden. Het romantische Trapani kent witte vissershuizen, barokke paleizen en fraaie kerken. Aan de kust zijn  karakteristieke windmolens en zoutbergen met terracotta pannen. Hier wordt het delicate zeezout van Trapani gewonnen.

Dag 6 – de stad als kunstwerk

We vervolgen onze ontdekkingsreis naar het zuidwesten van Sicilië, via de indrukwekkende ruïnes van Mozia en Segesta en stoppen onderweg zeker bij de ruïnes van de oude stad Gibellina, die in 1968 totaal verwoest werd door een zware aardbeving.  De stad werd zo’n 20 km verderop herbouwd. De verwoeste stad is door de beeldhouwer Butti verwerkt tot een enorm landschapskunstwerk. Net buiten Castelvetrano, een levendige stad met mooie kerken en fonteinen, ligt het landgoed Case di Latomie, dat omringd is door olijfgaarden en sinaasappelbomen. We overnachten hier de komende 3 nachten.

Valderice – Castelvetrano: ca. 90 km | ca. 1 uur

tempels-21-

Dag 7 en 8 – wijnvelden en tempelvalleien

In het westen liggen de uitgestrekte wijnvelden waar de beroemde Marsala dessertwijn vandaan komt. Er zijn tal van wijnhuizen waar we wijn kunnen proeven. Zuidelijker gelegen ligt het archeologische park van Selinunte, een oude Griekse stad van rond 630 v. Chr. Er zijn resten gevonden van vijf grote Dorische tempels en het park is zo groot dat je er, als je wilt, de hele dag kunt doorbrengen. Iets ligt een van de oudste dorpjes van het eiland, Caltabellotta. Het ligt hoog bovenop de rotsen en via de stenen straatjes slingert zich een weg omhoog naar de kathedraal en de overblijfselen van het kasteel.

Caltabellotta_Stadt

Dag 9 en dag 10 – in het hart van het eiland

Vanuit het zuiden van Sicilië rijden we vandaag naar het hart van het eiland, waar we tussen de olijfbomen en wijngaarden zullen verblijven in een voormalig klooster, dat tegenwoordig een schitterende wijnboerderij is, Agriturismo Gigliotto. De komende dagen gaan we de oostkant van het eiland gaan verkennen, waarbij we o.a. het Neapolis park willen bezoeken. In het “Oor van Dionysius”,  een grot die 65 m diep, 11 m breed en 23 m hoog is, zou je de ongewone akoestiek kunnen ervaren. Hier vind je ook een uit de rotsen gehouwen Griekse theater, dat ooit plaats bood aan 15.000 toeschouwers.

Castelvetrano – Piazza Armerina  : ca. 190 km | ca. 3 uur

Dag 11, dag 12 en dag 13 – dwars door de binnenlanden: het échte Sicilië

Via de kust rijden we u naar Agrigento met haar indrukwekkende Tempelvallei met overblijfselen van een Grieks-Romeins tempelcomplex en het huis van Luigi Pirandello, de Villa del Casale uit 300 na Chr., een van de grootste Romeinse villa’s ter wereld.

Piazza Armerina – Carlentini: ca. 75 km | ca. 1,5 uur

sicilie-etna

Dag 14 en dag 15 – de rokende kraters van de Etna

Het advies is om in elk geval en bezoek aan de Etna te brengen; met een kabelbaan en een 4WD kunt je helemaal naar de top! In Lentini is een Archeologisch Museum dat tot een van de beste van deze streek wordt gerekend. Misschien gaan we ook nog naar Siracusa, waar veel kunst- en cultuurschatten uit de meest uiteenlopende tijdperken te vinden zijn. We overnachten in Agriturismo Tenuta di Roccadia. 

Dag 16 – arrivederci Sicilia

Na het ontbijt hebben we voldoende tijd om van onze laatste dag op het eiland te genieten. Mogelijke gaan we dan nog even naar de oude Griekse haven van Segesta, Castellammare del Golfo met de schilderachtige wijk Castri di la Terra of we bezoeken de hoofdstad, Palermo. Pas in de avond moeten we weer in de haven zijn, waar we aan boord gaan voor de terugreis naar Genua.

Carlentini – Palermo: ca. 230 km | ca. 2,5 uur

Dag 17 – nagenieten op zee

Na een nacht aan boord, zijn we ook nog de volledige dag aan boord, waar we, als het weer dat nog toelaat, alle tijd hebben om nog even te genieten van de zon. ‘s Avonds komen we aan in de havenstad Genua en rijden we naar ons  stop-over-hotel, ten zuiden van Milaan.

Genua – Binasco: ca. 130 km | ca. 1,5 uur

uitzicht

Dag 18 – terug naar huis

We rijden vanuit Noord-Italië in een keer terug naar huis.

Binasco – Bergen op Zoom: ca. 900 km | ca. 9 uur

© Voigt Travel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s